14.9.11

istanbullaştırdıklarımızdan mısınız?




İstanbullaştırdıklarımızdan mısınız?
Göreceğimiz, duyacağımız, dokunacak, koklayacak hatta yiyeceğimiz  bir dolu etkinlikle birlikte geldi sonbahar kente.   Yüzlerce etkinliğin bir ucundan tadayım derken  ölçüyü kaçırıp boyutuma boyut eklemeyi umuyorum ve İstanbul'dan doğan İstanbul ile ilgili güncel tartışmaları, kentin dinamiklerini anlatan İstanbullaşmak ( Becoming İstanbul) sergisi  ile başlıyorum.

Beyoğlu SALT 'da 13 Eylül-31 Aralık tarihleri arasında gerçekleşecek İstanbul ile ilgili sergi ve etkinliklerden sadece biri  İstanbullaşmak. SALT,  bu sergiye paralel  olarak, İstanbul odaklı 90 etkinliği içeren  90 programına ve  Kent merkezindeki değişimleri inceleyen Yapım Aşaması: Beyoğlu atölye sergisine ev sahipliği yapıyor.  
İstanbullaşmak ,2008 yılında Frankfurt DAM (Alman Mimarlık Müzesi) ve Garanti Galeri  işbirliğiyle İstanbul'u sadece mimari ölçekte değil  kentsel ölçekte  anlamaya odaklanmış bir sergi  fikriyle ortaya çıkıp ilk olarak Frankfurt'ta sergilendi. İstanbullaşmak  projesi,  sergi ve bu sergiyi destekleyen yayınlardan oluşuyor. Sergi lineer olmayan ve izleyicinin seçimine göre açılım sırası değişen bir  interaktif veri tabanının sunuşu aynı zamanda. Kavramsal kapsamı Bülent Tanju, Pelin Derviş ve Uğur Tanyeli tarafından belirlenmiş olan bu veri tabanı,  İstanbul üzerine çalışmalar yapan mimar, sanatçı, araştırmacıların, video, fotoğraf,  belgesel film, mimari proje,karikatür ve  çeşitli belgelerinin 80 kavram altında birbirleriyle ilişkilendirilmesiyle oluşturulmuş.  Veri tabanının tasarımı Evren Yantaç'a, yazılımı ise Hüseyin Kuşçu'ya ait.
Veri tabanına  http://database.becomingistanbul.org/ adresinden şu anda da ulaşmak mümkün  olsa da serginin teşhiri sonrasında eklenecek yeni çalışmalarla güncellenmiş çalışma internet üzerinden paylaşıma açılacak.

Proje kapsamında hazırlanan ilk yayın bir sözlük kitap olarak "İstanbullaşmak: Olgular, Sorunsallar, Metaforlar"  Türkçe,İngilizce ve Almanca olarak yayınladı. Kitapta  farklı disiplinlerden yazarlar çeşitli kavram ve terimleri  İstanbul'la ilişkilendirerek anlatıyor. Kapsamdaki bir diğer yayın ise  "Tracing Istanbul [from the air]" ise 1992’den günümüze İstanbul'un hava fotoğraflarını içeriyor.Son olarak da "Mapping İstanbul "   "İstanbul'u haritalamak " yayınlanarak bu üretken  proje aracılığıyla harita yoksunu kente dair  oldukça önemli bir yayın.  http://www.becomingistanbul.org/#/tr/mapping_istanbul
Gördüğü yoğun ilgi nedeniyle Lille, Al Manama ve Berlin’de de gerçekleşen sergi 13 Eylül itibariyle İstanbul'la buluşmak yada İstanbullaşmak  isteyenleri bekliyor.
Gelelim Becoming İstanbul sergisi ile paralel diğer sergi ve atölyelere.

Yapım Aşaması:Beyoğlu Sergisi  farklı ölçeklerde kent planlama süreçleri  ile ilgili çalışmalarda profesyoneller dışında farklı ve ilgili ilgisizlerin muhataplığını yüreklendiren bir program. Rotterdam merkezli  Bureau Venhuizen işbirliğiyle Beyoğlu'ndaki değişimleri  kent üzerine herhangi bir söz söylemek isteyen katılımcılarla birlikte  tartışmaya açmayı hedefliyor.   Hans Venhuizen tarafından tasarlanmış oyun şeklindeki bir kavram atölyesi  de yaratıcı düşünceye açık bir iletişim geliştirmeyi amaçlamış. Yapım aşaması atölyelerine katılımcı olmak için facebook sayfasından iletişime geçmek mümkün.http://www.facebook.com/event.php?eid=199528990110112

90 Projesi:
 Sergi tanıtım metninden alıntılarsak " İstanbul’la ilgili cevabı hâlâ bilinmeyen birtakım sorulara konuşma, gezi, sunum ve performanslarla yanıt arayacak etkinlik programı  90, 13 Eylül-31 Aralık tarihlerinde SALT Beyoğlu’nun ikinci katında gerçekleştirilecek. Salı’dan Cumartesi’ye düzenlenecek etkinliklerde, kentte merak uyandıran konulara odaklanılacak."
Birbirinden farklı  bu 90 etkinlik içerisinde ilk bakışta ilgimi çeken  Spor Saplantısı bir kenti  nasıl şekillendirir oluyor . New Yorker dergisinde yayınlanan Beşiktan Çarşı taraftarına dair yazısı ile bir anda  geniş bir kitlenin dikkatini çekti Elif Batuman. Kendisinin ABD'de dikkatleri çeken  The Possessed  ( Ecinniler) kitabı  da çok yakında Türkçe de  yayınladı.
Elif Batuman'ın söyleşisinin bu gün olduğunu fark ederek ve  İstanbul'un trafiğini hesaba katarak, İstanbullaşmak  İstanbul'un trafiğine de gönüllü  bulaşmaktır diyerek  yola çıkmak üzere yazımı sonlandırıyorum. 

1 yorum: